Otoakustik Emisyon ve Kontralateral Supresyon 2020
Supresyon Tanımı?
Supresyon, efferent işitsel sistem yoluyla oluşan normal işitmeye sahip bir kulağa ipsilateral veya kontalateral yoldan akustik uyaran verilerek kaydedilen emisyon amplitütlerindeki azalması olarak tanımlanır.
Supresyon Yanıtının Alınamaması
Supresyonun yanıtının alınamaması efferent sistemin anormal fonksiyon varlığını gösteren patolojik bir durumdur. Kontralateral verilen gürültü uyaranı ile dış tüy hücre fonksiyonunun inhibisyonu sağlanarak efferent sistemin bir sonucu olarak otoakustik emisyon amplitütlerinde azalma meydana gelmektedir. Otoakustik emisyonların supresyonu aynı zamanda frekans seçiciliği çalışmasında da kullanılmaktadır. Supresyon çalışmaları spontan, transient, distortion product ve uyarıcı frekans otoakustik emisyon ile gerçekleştirilmektedir. OAE’nin supresyonunda verilen kontralateral sinyal seviyesi, test edilen kulağa geçecek ve stapedial refleks arkını çalıştıracak şiddet seviyesinin altında olmalıdır.
Yapılan çalışmalarla geniş bantlı fon gürültüsünde koklear efferent sistemin sinyal gürültü oranını düzeltme işlevinin olduğu görüşünü desteklemektedir. Medial olivokoklear demetin uyarılmasının sonucu olarak koklea tarafından üretilen OAE amplitüdü düşmektedir. Kontralateral geniş bant gürültü verilerek ipsilateral olarak kayıt edilen OAE’larda, klik uyaran ile 2f1-f2 distorsiyon ürünü OAE’lerde küçük azalmalar meydana geldiği bilinmektedir. Böylece koklear efferent sistemin DTH mekaniği değişimine katıldığı görüşünü desteklemektedir . DTH’lerin efferent innervasyonu ile aktif transdüksiyon sürecinin oluştuğu bilinmektedir. Ayrıca diğer deneysel çalışmalar da olivokoklear sistemin bu özelliği sayesinde kokleanın akustik travmaya karşı korumaya yardımcı olduğu görüşündedir.