Akustik Refleks; Nedir, Nasıl Alınır ?
Akustik refleks Nedir?
- Akustik refleks: Stapes kasının, sesli uyaranlara bağlı olarak kasılmasıyla, akustik immitanstaki değişikliklerin ölçüldüğü testlere akustik refleks testleri denir.
- Refleksin 5 parçası vardır;
- Uyaranı alan reseptör organ
- Uyarıyı sinire ileten yol-afferent yol-
- Sinir sisteminin refleks merkezi
- Merkezin cevabını cevap organa ileten yol-efferent yol-
- Refleks cevabın ortaya çıktığı organ
- Akustik reflekseler: Stapes kası, stapes kemiğine tutunur ve kasıldığında stapesi oval pencereden uzaklaştırıp, sesli uyaranın iç kulağa geçmesini azaltır.
- Stapes refleksinin:
- Alıcı organı: kulak
- Afferent yolu: işitme yolları
- Refleks merkezi: beyin sapı(pons)
- Efferent yolu: Fasial Sinirdir
- Cevap oluşturan organ: Stapes Kasıdır
- Testin yapılışı:
- Refleks saptanana kadar 5 er db lik artışlar yapılır
- Refleksin ilk alındığı ses şiddeti “refleks eşiği:ART” olarak isimlendirilir.
- AR; 500 hz den yapılmaya başlanılır, sonra sırasıyla 1000, 2000 ve 4000 hz de yapılır. 4000 hz’de bazen normal kişilerde de ART’de yükselme tespit edilebilir.
- Ses hangi kualaktan verilirse verilsin, akustik refleks her iki kulakta oluşur. Sesin verildiği kulağa “uyarı kulağı”, refleksin alındığı kula yani probun takılı olduğu kulağa “prob kulağı” denir.
- Uyarı kulağı ve prob kulağı aynı kulaksa buna “ipsilateral refleks”, uyarı kulağı ve prob kulağı farklı kulaklar ise “kontralateral refleks” denir.
- Ses hangi kulaktan verilirse verilsin refleks o kulağın ismiyle alınır;
- Sol ipsilateral refleks: Ses sol kulaktan veriliyor, prob sol kulakta
- Sol kontralateral refleks: Ses sol kulaktan veriliyor, prob sağ kulakta
- Sağ ipsi refleks: Ses sağ kulaktan veriliyor, prob sağ kulakta
- Sağ kontra refleks: Ses sağ kulaktan veriliyor, prob sol kulakta
- Akustik refleksin parametreleri:
- Latent periyot: Sesli uyaranın verilmesi ile stapes refleksinin belirmeye başladığı zaman aralığını gösterir.-Bu aralığın retrokoklear patolojilerede uzağı gözlemlendiği gösterilmiştir-
- Çıkış zamanı: Refleksin belirmesinden maks. Büyüklüğe erişmesine kadar geçen zamanı ifade eder.
- Amplitüd: Refleksin maks. büyüklüğüdür.
- Postlatent Periyot: Uyarının kesilmesiyle refleksin düşmeye başladığı zaman aralığıdır.
- Düşüş zamanı: Refleksin düşmeye başlamasıyla kaybolmasına kadar geçen zaman aralığıdır.
- Refleks Decay Testi:
- Sürekli verilen stimülasyona karşı stapes kasındaki kasılmanın gevşeme zamanını ve yüdesini ölçen bir testtir.
- ART’nin 10 dB üzerindeki stimulus 10 sn süre ile verilir. Stapes kasının refleks kasılmasının ne kadar süre ile devam ettiği ölçülür. Eğer ilk 5 sn içinde refleks amplitüdü ilk değerinden %50’lik bir düşüşe uğrarsa bu defleks decay testinin pozitif olduğunu gösterir.
- Refleks decay testinin pozitif oluşu rekrokoklear patolojileri düşündürür.
- Refleks decay testi, normal kişilerde de fizyolojik bir adaptasyonun olabileceği 2000 ve 4000 Hz’de bakılmaz. Önce 1000 Hz’de anormal ise 500 Hz’de bakıp desteklenir.
- İletim Tipi Kayıplarında AR;
- Orta kulak hastalıklarında AR genellikle alınmaz. Hastalık direkt olarak stapes kasını etkilemiyor olsa da kulakta admittans değişikliği belirlenemeyeceği için refkleks alınmaz.
- Tek tarafli İTİK lerde ART ya yükselmiştir ya da yoktur. Eğer prob iletim it kaybının olduğu kulağa takılı ise hem o kulakta ipsi refleks, hem de karşı kulağın kontrası alınmaz. Eğer prob sağlam kulakta ise sağlam kulağın ipsisi alınır, kontrası ise işitme kaybının derecesine göre ya alınmaz ya da yüksek eşikte alınır.
- Otoskleroz gibi iletim tipi ya da miks tip işitme kaybı yapabilen hastalıkta, başlangıçta on-off effect denen bifazik bir refleks alınabilir. Ancak hastalık ilerleyince refleks alınmaz.
- Koklear işitme kayıplarında, işitme eşiği 50 db ve daha iyiyse ART eşiği genellikle normal kulaklardaki gibi alınır. Bunun nedeni koklear işitme kayıplarındaki retrütmandır. İşitme eşiği 50 db’inde üstüne çıkarsa ART giderek yükselir ve daha sonra alınmaz.
- Retrokoklear işitme kayıplarında ise ART ya yükselir ya da alınmaz(genellikle). Refleks decay testinin de pozitif olması beklenir.
- Eğer SNİK hastalarda(özellikle 50 db’den daha az işitme kaybı olanlarda) AR alınamıyor ya da yüksek eşikte alınıp refleks decay testi pozitif ise retrokoklear patolojiler akla gelmelidir.
- Fasial sinir hastalıkalrında hasta kulağa prob takıldığında refleks alınmaz. Çünkü fasial sinir stapes refleksinin motor siniridir. Ses hangi kulaktan verilirse verilsin hasta kulakta refleks alınmaz.
- Ancak prob sağlam kulakta iken, hasta kulaktan ses verilirse refleks alınır.
- Beyinsapı hastalıkalrında kontra refleksler alınmaz. Hastalık büyük yer kaplıyorsa hiçbir refleks alınmayabilir.
- İN’de tipik olarak akustik refleksler alınmaz.
Oldukça güzel açıklayıcı bir yazı olmuş.Elinize sağlık ancak bazı şeyleri kısaltılmışını yazmak yerine açık haliyle yazarsanız konuyu hiç bilmeyenler için daha anlaşılır olur ve güzel gözükür.
örneğin; İN yerine işitsel nöropati gibi 🙂
Yorumun için teşekkürler Muhammet, ilerki yazılarda daha dikkatli olacağız 🙂
Hakan bey benim sol kulağımda böyle bir sorun var sol kulağımda ses kaybı var diyerek gittiğim Murat KÖLÜK devlet hastanesinde yapılan test sonucunda refleks kaybı olduğu söylendi. Ne yapmam gerekiyor diye sorduğumda ARAŞTIRMA HASTANELERİNİN birinden randevu alıp birde oraya gidin dediler ne ilaç verdiler ne bir fikir. Şimdi 3 haftadır randevu almaya çalışıyorum. Yardımcı olabilirsiniz diye paylaşmak istedim şimdiden teşekkürler.
Merhaba Hilmi Bey. Refleks kaybının birçok nedeni olabilir. KBB muayene sonuçlarını ve odyoloji klinik sonuçlarının akyolhakan50@gmail.com adresine atarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
selam size nasil ulasa bilirim
Merhaba Natali. Bana akyolhakan50@gmail.com adresinden ulaşabilirsin.
Peki refleks testinde neden düşük frekanslar bakarız 6000 ve 8000 hz e
Bakmıyoruz açıklayabilirmisiniz?