Otoakustik Emisyonlarda Supresyon Nasıl İşler?
Otoakustik Emisyonlarda Supresyon Nedir ?
Otoakustik Emisyonlarda Supresyon kısaca baskılanma denebilir. Emisyonların azalması ya da hiç olmaması şeklinde ifade edebiliriz. Supresyon testinde değerlendirilen yol, SOC’dan başlayıp tüy hücrelerinde sonlanır.
Emisyonların supresyonu 3 şekilde sağlanabilir;
- Kontralateral Supresyon
- İpsilateral Supresyon
- Bilateral Supresyon
Supresyon testi, efferent işitme sistemini değerlendirebildiğimiz tek klinik testtir.
- Kontralateral Supresyon: Gürültüyü bir kulaktan, emisyon cevabını oluşturacak uyaranı diğer kulaktan vermeliyiz.
- İpsilateral Supresyon: Gürültüyü ve uyaranı aynı kulağa vermeliyiz.
- Bilateral Supresyon: Gürültü ve sinyali her iki kulaktan vermeliyiz.
TEOAE, DPOAE, Spontan OAE ölçümleri yapabiliriz.
TEOAE ve DPOAE’da geniş bant gürültü kullanılır. DPOAE’da amplitüdü modüle edilmiş saf sesler de kullanılır. Amplitüd modülasyonu %100 olmalıdır. Verdiğimiz gürültü çok şiddetli olamaz. Hem gürültü hem uyaran şiddetli olursa cross over olur. Bunun üstesinden geiebilmek için insert kulaklık kullanırız. Yüksek şiddetlerde akustik reflex uyarılır. Akustik reflex uyarılırsa emisyon cevapları düşer.
- TEOAE için 55-60 dB SPL uyaran şiddeti,
- DPOAE için 60-65 dB SPL daha az uyaran şiddeti kullanılmalı.
- Verilen gürültü asla 75dB SPL üzerine çıkmamalıdır.
Emisyon testinde baskılanmanın olduğunu (Gürültü yokken emisyon cevabını ölçeriz daha sonra gürültü varken emisyon cevabını ölçeri). Cevap amplitüdündeki azalmadan anlarız. Supresyon varsa efferent sistem çalışıyordur, değişmiyorsa efferent sistem çalışmıyordur. Supresyon büyüklüğünün max. 10-13 dB olduğu bilinmektedir. En büyük supresyon bilateral supresyonda gerçekleşmektedir. Daha sonra IL ve CL olarak sıralanır.
Efferent yolun ne kadar büyük bir kısmı işin içine girerse ve verdiğimiz gürültünün şiddeti ne kadar büyük olursa supresyon o kadar fazla olur. Yani tüm sistemi işin içine katmak istiyorsak bilateral supresyonu ve yüksek şiddet gürültüyü tercih etmeliyiz. Klinik kullanım açısından en sık kullanılanı CL supresyondur. Nedeni ise; CL supresyon büyüklüğü 1 ile 4 dB arasından değişir. Yani amplitüdde 1 ile 4 dB arasında düşük bir düşüş yaşanır.
IL ölçümde yaşanan sıkıntı; gürültü ve uyaran aynı kulaktadır. Her ikisi de basillar membrana gider. Basillar membranda bir etkileşim olacak. Emisyonu Meatus acusticus externa’da ölçüyoruz. Meatus acusticus externa içerisine hem gürültü verip hem de emisyon cevabı ölçmek teknik olarak çok zordur.
IL Supresyon ölçüm: emisyon testinde Lineer ve non-lineer uygulaması transient için geçerlidir. TEOAE’da click uyaran ( TEOAE geniş bant click uyaran kullanılır). IL supresyon için peşi sıra 4 uyaran verilir. 4 uyaran ardından sessizlik sağlanır. Oluşan emisyon cevapları bu sessiz anlarda ölçülür. 4 click uyaran verilir, ilk 3’ünün şiddeti de polaritesi de aynıdır. 4. uyaranın şiddeti ilk 3’ünden fazla ve polaritesi 180º farklıdır. Bu non-lineer moodddur. Bu yüzden cevap amplitüdü daha büyüktür. Lineer moodda ise; 4 uyaran da aynıdır. Yani 4. uyaranda faz ve şiddet değişikliğine gidilmez.
Supresyon ölçümünde lineer mood seçilmelidir. Nedeni; ölçün sırasında kullandığımız uyaran şiddetine bağlı olarak artefakt oluşması söz konusu değildir(Polarite ve şiddet değişikliği yapmadığımız için uyaran da stabi).
Supresyon testi; işitsel işlemleme bozukluğu ve işitsel nöropati hastalarında uygulanır. İşitme kaybı olan kişilerin emisyon cevapları düşük olduğu için supresyonun etkisini ölçemeyiz.
Visitor Rating: 5 Stars