İşitsel Rehabilitasyon: Ne zaman başlanmalı?
İşitsel Rehabilitasyon: Ne zaman başlanmalı? Ülkemizde “Yenidoğan İşitme Tarama Programı” 2004 yılında Ulusal program olarak yurtiçinde yeni doğan her bebeğe uygulanmaya başlamıştır.
Böylelikle genetik, doğum öncesi, doğum sırasındaki ve hemen sonrasındaki nedenlerle oluşan işitme kaybı erken dönemde tanılanabilmektedir.
Tarama testlerinden geçemeyen bebek, objektif yöntemler ile daha ayrıntılı incelenir ve işitme kaybı var ise tanısı koyulur.
İşitme kaybı tanısının koyulması ile birlikte birey için izlenecek yolun belirlenmesi çok önemlidir. İşitme kaybına uygun cihaz seçilir. (İmplant adayı bebekler de implant öncesi işitme cihazı kullanır.) Bebek cihaz kullanımı ile birlikte işitsel rehabilitasyon programına da başlamalıdır.
Eğitim için ideal zaman bu süreçler tamamlandığı zamandır. (Tarama-Değerlendirme-Tanı-Cihazlanma) Bu da bebeğin ortalama 6-9 ay arası dönemine denk gelmektedir.
Bebeğiniz implant adayı olsa dahi, implant öncesi dönemde işitme cihazları ile eğitime başlamalıdır. Bebek 1 yaşını doldurduğunda, implant için gerekli değerlendirmeler yapılır ve karar bir çok uzmanın bulunduğu heyette verilir.