Vestibüler Uç Organlar
Vestibüler Uç Organlar: Vestibüler uç organlar, koklea ile aynı kemik labirent içinde yerleşmiştir. Kemik labirent, temporal kemiğin petröz parçasında bulunur ve birbirleriyle bağlantılı kıvrımlı odacık ve kanallardan oluşmaktadır. Bu kemik yapının medial kısmında, içinden fasiyal ve vestibülokoklear sinirlerin geçtiği internal akustik kanal bulunmaktadır. Lateral kısmında ise mastoid hava hücreleri, mastoid, antruma açılan açıklık ve orta kulak boşluğu bulunmaktadır. Kemik labirentin anterior kısmında koklea, posterior kısmında semisirküler kanallar bulunmaktadır. Koklea ile semisirküler kanalların ortasında ise vestibül bulunmaktadır.
Vestibül kemik labirentin orta kısmında yer almakta ve iç kulağın anterior ve posterior kısımları arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Vestibül, iç kulağın lateral duvarındaki oval pencere vasıtasıyla orta kulak ile bağlantısını da sağlamaktadır. Vestibülün posteriorunda üç adet semisirküler kanal bulunur. Bunlar anterior, posterior ve lateral kanal olarak adlandırılırlar. Semisirküler kanallar, birbirine yaklaşık olarak dik açı ile yerleşmiştir. Otururken ya da ayakta dururken kafa tam karşıya baktığında, lateral semisirküler kanallar yatay düzlemle yukarıya doğru 25-30° açı yapacak şekilde durur. Anterior semisirküler kanallar dikey düzlemde öne ve dışa doğru 45° açı ile, karşı taraftaki posterior kanal ile paralel konumda; posterior semisüirküler kanallar ise geriye ve dışa doğru 45° açı yapacak şekilde, karşı tarafın anterior kanalına paralel konumda yerleşmişlerdir.
Kemik labirentin içinde memranöz labirent bulunur. Vestibüler uç organlar membranöz labirent içinde oluşmuşlardır. Membranöz labirentin vestibül içindeki kısmında, birbirine bağlı iki kese şeklinde utrikul ve sakkül yerleşmiştir. Utrikul sakkülden daha büyüktür ve konum olarak vestibülün üst-arka kısmındadır. Sakkül, oval biçimdedir ancak utrikülden daha küçük bir yapıdadır. Utrikul ve sakkülde makula olarak adlandırılan yapılar bulunmaktadır. Makulalar, yerçekimine duyarlı nöroepitel hücreler, destek hücreleri, kan damarları ve bunların üzerine yerleşmiş otolitik memrandan oluşmuştur.