Santral İşitme Sistemi

Santral işitme sistemi birçok gelişimsel ve patolojik durumdan etkilenen, hem basit sözel olmayan uyaranları hem de lisan gibi oldukça karmaşık uyaranları tanımlayan ve ayırt eden nöral yollardan oluşmaktadır.

Sinir liflerinin taşıdığı bilgiler, işitsel yol üzerindeki birçok istasyona uğrayarak işlenir. Santral işitme sisteminde, her iki kulaktan gelen sinyaller, beynin her iki hemisferinde yer alan işitsel kortekslere iletilmek üzere yol alırlar ve bu iletimde kontralateral yol daha baskındır.

İşitsel sinyale ait bilginin iletilmesi ilk olarak koklea ve VIII. sinir ile başlar. Sinir lifleri korti organındaki sensör hücrelerden çıkarak, ilk işitme nöronu olan spiral ganglion hücreleri aracılığıyla koklear nukleuslara iletilir.

Temporal ve tonotopik dizilimli bilgi kokleada daha üst merkezlere doğru işlemleme amacıyla ilerler. Kokleadan başlayan tonotopik organizasyon (frekansa spesifik dizilim) işitsel kortekse kadar devam eder. Santral işitsel sistemi oluşturan yapılar sırasıyla şu şekilde sınıflandırılır:

  • Koklear nukleus
  • Superior olivary complex
  • Lateral lemnisküs
  • İnferior kollikulus
  • Medial genikulat body
  • İşitel korteks

Yazar Hakkında
Toplam 222 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer pr işleri için metokondridestek@gmail.com. instagram.com/lhakanakyol
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara