İşitme Siniri

İşitme Siniri; Tüy hücreleri ile temas halinde olan sinir liflerinin sayısı tüy hücrelerinden iki kat daha fazladır. Bu aksonların hücre gövdesi kokleanın içinde bulunan spiral ganglionlardır. Her spiral ganglion hücresi korti organına kısa reseptör lifler, beyin sapındaki koklear nukleuslara ise uzun sinir lifleri gönderir.

Spiral ganglionlar bipolar hücreler olup bu hücrelerin periferik uzantıları kokleadaki lamina spiralis ossea’nın içinde bulunan kanalcıklardan geçer ve foramino nevrum’dan çıkarak korti organına gelir. Burada sinir lifleri sık bir ağ meydana getirir. Bu ağdan çıkan nörofibriller duyu hücrelerinin etrafını sarar ve hücrelere nüfuz ederek stoplazmaları ile bağlantı halindedir. Bipolar hücreler, santral uzantıları ile kulak yolunun hemen yakınındaki traktus foraminosus’daki deliklerden geçerek ve biraraya gelerek işitme sinirini oluşturur. Bu sinir, denge siniri ile beraber sulkus puntobulbaris’in dış kısmından pons’a girer.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 212 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara