Tinnitus: Spontan Akustik Emisyonlar

Tinnitus: Spontan Akustik Emisyonlar

Normal bir koklea, akustik uyaran olmaksızın düşük şiddette tonal ya da dar band sesler üretir. Bu sesler 1948 yılında Gold tarafından spontan akustik emisyon(SOAE) olarak tanımlanmıştır. Normal işitmeye sahip tinnituslu hastaların koklear disfonksiyonu çeşitli dereceler ile ilişkilenir. Tinnituslu hastalarda, spontan akustik emisyonlarında bir artış olduğu düşünülmektedir.

Bazı araştırmacılar, tinnitusun spontan akustik emisyon ile objektif olarak ölçüldüğünü düşünmektedir, ancak bazı çalışmalar da ise , normal işiten bireylerin %38 ile 60 ında da emisyonların ölçülebildiği gösterilmiştir. Bu bireylerin büyük çoğunluğu bu emisyonları farkında değildir. Pennel ve Burns eğer Spontan Oto Acoustic Emission (SOAE) tinnitus algısını etkilemeksizin uygun düşük seviyede dış uyaran ile maskelenebiliyorsa veya tersi, tinnituslu hastaların kulaklarında SOAE meydana geldiğini belirtmiştir. Bu nedenle SOAE’nin neden olduğu tinnitus şikayetlerinde maskeleme terapisi kullanılabileceğini ifade etmişler. Penner tinnituslu hastaların  %4,1′ inde SOAE ‘dan kaynaklı tinnitus olduğunu raporlamış. Baskill ve Coles %2 insidans elde etmiş. Ancak, 10 Tinnitus oluşumunda tamamen SOAE sorumlu olmadığını gösteren bir kanıt da vardır. Spontan otoakustik emisyonlar aspirin(salisilat) kullanımı ile yok edilmektedir, fakat tinnitus algısı salisilat ile düzelmemektedir. Penner SOAE kaynaklı tinnituslu hastalarda salisilat tedavisinin ototoksik işitme kaybı ve yeni tinnitus algısı üretimine neden olabildiğini de belirtmiştir.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 212 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (1 Yorum)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara