İşitmemize Ne Kadar Özen Gösteriyoruz ?

İşitebilmek , hayatımızın olmazsa olmazlarından biridir, kuşkusuz. İşitmemiz sayesinde etrafımızdakilerle daha rahat ve kaliteli iletişim kurarız , sosyalleşiriz, hatta işitirsek bebeklik dönemimizde anadilimizi öğreniriz.

Peki duyabilmek bu kadar önemli iken , biz işitmemize ne kadar özen gösteriyoruz ?

İşitmemizi daha iyi tutabilmek için neler yapabiliriz ? Gelin birlikte bir bakalım.

  • Kulaklıklar : Günlük hayatta en çok kullandığımız aksesuarlardan biri de kulaklık. Yolda , otobüste giderken etrafınıza şöyle bir bakarsanız büyük çoğunluğun kulaklık taktığını görürsünüz. Ve çoğunlukla da onların dinlediği müziği dışardan siz dahi duyabilirsiniz. Yüksek sesli müzik dinlemek gerçekten güzel olabilir ama getirisinin pek de iyi olmayacağını söyleyebilirim. Mümkün olduğu kadar yüksek sesle müzik , haber vs . dinlemekten kaçının. Kaçının ki işitmeniz sizinle olsun.
  • Kulak Çöpleri : “Nasıl yani ? Ben bunu her gün kullanıyorum. Nasıl bir zararı olabilir ki? Şimdiye kadar bir zararını görmedim.” dediğinizi duyar gibiyim. Ama kulak çöpleri zannedildiği kadar masum değil. Kulak çöplerini , farkında olmadan dış kulak yolunun ileri kısımlarına kadar ittirirseniz kulak zarınızı delebilirsiniz. Kulak çöpü yerine temiz bir peçete ya da tülbentle dışardan görünen kısmı temizlemeyi tercih edin. Ama kulak çöpüyle makyaj temizleyebilirsiniz , o ayrı 🙂
  • Gürültülü ortamlar : Gürültülü ortamlar hem işitme sağlığımızı hem de ruh sağlığımızı etkileyen negatif bir faktör. Fazla gürültülü ortamlardan uzak durmaya çalışın.
  • Çocuklarınızı gözlemleyin : Maalesef ki bazı çocuk hastaların işitme kayıplı olduğunu anne babaları geç fark ediyor ya da “abisi/ablası da geç konuşmuştu zaten,bekleyelim” diyerek zaman kaybediyorlar. Lütfen , çocuğunuzda en ufacık bir işitme kaybı hissettiğinizde mutlaka bir KBB hekimine görünün. Kayıp ne kadar erken fark edilirse o kadar erken tedavi/rehabilitasyon aşamasına geçilebilir ve çocuk sosyal hayatına daha kısa sürede adapte olur.
  • İşitme Cihazı Kullanıyorsanız : Eğer işitme kaybınız tespit edilip cihazlandırıldıysanız mutlaka cihazını düzenli olarak kullanmanız gerekmektedir.Eğer kullanmazsanız söylenilenleri anlaşılma oranınız zamanla daha da azalacaktır. Estetik kaygılar yüzünden işitmenize zarar vermeyin.Ayrıca cihazınızı hijyenik tutmayı ihmal etmeyin.
  • İşitme Kaybınız Varsa : Mutlaka bir KBB hekimine başvurun. Eğer cihaz kullanmanız gerekiyorsa mutlaka kullanın. Doktorunuzun ve odyoloğunuzun tavsiyelerine uyun.

 

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı

[zombify_post]

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 2 yazı
AZİZE ARZU KÖROĞLU
AZİZE ARZU KÖROĞLU
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara