Acute otitis externa

Akut otitis eksterna, ‘yüzücü kulağı’ olarak da bilinir. Çocuklar, ergenler ve yetişkinlerin ortak bir hastalığıdır. Kronik süpüratif otitis media veya timpanostomi tüpleri veya bir perforasyonlu akut otitis media, akut otitis eksterna’ya neden olabilirken, hem enfekte organizmalar hem de tedavi protokolü farklıdır.

“Yüzücü kulağı” olarak da bilinen akut otitis eksterna (AOE), çocukların, ergenlerin ve erişkinlerin ortak bir hastalığıdır. Dış kulak yolunun diffüz iltihabı ile tanımlanır. Öncelikle iki yaşın üzerindeki çocukların hastalığıdır.Genellikle yüzme ile ilişkilidir. Uzun süreli kulak kanalı ıslaklığıyla yerel savunma mekanizmaları bozulmaktadır. Kulak derisinde soyulma, mikroorganizmaların bulaşmasına kolaylık sağlar.  AOE için diğer risk faktörleri şunlardır: travma, kulakta yabancı cisim, işitme cihazı kullanımı, bazı dermatolojik durumlar, sıkı eşarp giyme ve bağışıklık sistemi zayıflığı. Kulak delinmeleri enfeksiyona neden olabilir. AOE öncelikle lokal bir hastalık olmakla birlikte, bazı durumlarda daha ciddi ve invaziv hastalıkla ortaya çıkabilir. Birkaç kanıta dayalı klinik uygulamalar kılavuzu ve incelemeler yayınlanmıştır.

Klinik Bulgular

Tipik olarak, hastalarda iştah kaybı (% 32) veya kulak kanalı ağrısı olmaksızın otalji (% 70), kaşıntı (% 60) veya dolgunluk (% 22), çiğneme olduğunda ortaya çıkmaktadır. AOE’yı  akut otitis media’dan ayıran bir yanı, travmanın olduğu kulakta tragusa bası yapıldığı zaman hastanın acı hissettiğini belirtmesidir. Bu bulgular, gözlemlenen iltihaplanma derecesine oranla klasik olarak tarif edilmiştir. Direkt otoskopide kanal ödematöz ve eritemli olup çevreleyen selülit ile ilişkili olabilir. Pinnenin selülit veya kondriti olabilir.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı

Diffüz akut otitis eksternanın tanısında dikkate alınması gereken unsurlar:

1. Hızlı başlangıç (genellikle 48 saat içinde)

2. Kulak kanalında iltihaplanma belirtileri, aşağıdakileri kapsar:

· otalji (genellikle şiddetli)

· kaşıntı

· dolgunluk

· işitme kaybı yoktur.

3. Aşağıdakileri içeren kulak kanalı iltihap bulguları:

· trajenin hassaslığı, pinna veya her ikisi

· yaygın kulak kanalı ödemi, eritem veya her ikisi

Etiyoloji

Enfeksiyon AOE vakalarının büyük çoğunluğuna neden olur. En sık izole edilen iki organizma Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus’dur. İzolatlar, önemli sayıda vakada polimikrobiyaldir. Diğer Gram-negatif bakteriler daha az görülür. Nadiren mantar enfeksiyonları, Aspergillus türleri ve Candida türleri ile tanımlanmıştır. Dış kanala ait salgılar, normal flora veya kolonize organizmaları yansıtabileceğinden dikkatle yorumlanmalıdır.

 

Malignant otitis externa

Bağışıklığı yetersiz olan veya insüline bağımlı diyabetli hastalarda malign otitis ekstereniden korumak için özel tedbirler alınmalıdır. Kıkırdağın, kanalın ve dış kulağın bu invaziv enfeksiyonu yüz sinir felci ve ağrıyla belirgin bir semptom olarak ortaya çıkabilir. Klinik tanıyı doğrulamak için bilgisayarlı tomografi veya MR gerekebilir.

Korunma

Uzmanlar, kulağı sudan korumak için basit teknikler önerirler (örn.Kulak yoluna suyun girişini engellemek için kulak yolunu, esneyebilen bir tıpa ile tıkamak) veya yüzme sonrasında kulaklardaki suyun alınması/boşaltılması(başın konumlandırılması veya sallaması veya düşük bir ayarda bir saç kurutma makinesi kullanılarak bu işlem yapılabilir). Çoğu uzaman kulak çubukların uzak durmamız gerektiğini tavsiye eder çünkü kulak çubuğu kılcalları zedeleyerek enfeksiyon riskini arttırır. Risk altındaki aktivitelerde alkol veya asidik damla ile müdahele önerilmiştir. Sabit kulak tıkaçlarından kaçınılmalıdır çünkü travmaya neden olabilirler ayrıca özel kulak kanalı kalıpları ve sıkı yüzme başlıklarının kullanılması halen tartışılmaktadır.

[zombify_post]

[ratings]

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 6 yazı
Fatma Aleyna
Fatma Aleyna
Merhabalar,ben Fatma Aleyna. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Odyoloji 3. Sınıf öğrencisiyim. Soru ve önerileriniz için aleynacvk@hotmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (1 Yorum)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara