Spontan Nistagmus Nedir Nasıl Gözlenir ?
Spontan Nistagmus: Bu test 2 şekilde yapılabilmektedir. Fiksasyon ile nistagmus gözlenmesi ve fiksasyonsuz olarak nistagmus gözlenmesi.
Nistagmusun gözlenmesi durumunda nistagmusun yönü, büyüklüğü ve sağa sola bakışlarda şiddetinde olan artma ve azalmalar kontrol edilmelidir. Bunun dışında Frensel gözlükleri ile fiksasyonun bozulması ile nistagmusda olan değişimler değerlendirilmektedir. Genel olarak fiksasyonun bozulması ile (Frensel gözlüğü kullanımı) ile artan sabit yönlü ve kuvvetli nistagmuslar, nistagmusun hızlı faz yönüne bakıldığında artması Labirent ve VIII. CN lezyonlarını düşündürmektedir. Santral sistem patolojilerinde benzer tablo ortaya çıkabileceği gibi nistagmusun fiksasyon bozulması ile azalması, yön değiştirmesi veya vertikal planda nistagmus gözlenmesi durumlarıda ortay çıkabilir.
Bakış Nistagmusu: Hastanın orta hattan 20-30° sağa ve sola olacak şekilde bakması amacıyla parmak ile takip yaptırılır. Bu esnada hastada nistagmus oluşumu ve nistagmus oluşmuş ise nistagmusun şiddet ve yönü ile ilgili değişimler kontrol edilir.
Bakış nistagmusları spontan nistagmusta karşıya bakışla ortaya çıkmayan bir nistagmusun yansıması olabileceği gibi santral ve metoblik kaynaklı denge hastalıklarındad ortaya çıkabilmektedir.
hocam merhaba, bu nistagmus hastalarda göz seyirmesi gibi mi oluyor ?
Merhaba, tam olarak göz seyirmesi diyemeyiz ama benzer modda hareket etmektedir. Göz atımı dersek daha doğru bir tanım yapmış oluruz.
Üsküdar odyometri olarak teşekkür ediyorum. 😊
Faydalı olmasına sevindim 🙂 iyi çalışmalar
Hocam merhaba, senkop vakalarında santral nistagmus bulguları mı bekleriz? bir de sadece presenkop evresinde görülür diyebilir miyiz?