Neden Saf Ses Odyometri Kullanılır ?

Neden Saf Ses Odyometri Kullanılır ? Çünkü: İşitme eşiklerini değerlendirirken saf ses uyaran kullanmanın 2 nedeni vardır. Saf sesler bir taraftan işitme kaybının derecesinin tespit edilmesine olanak sağlarken, diğer taraftan da işitme sisteminde ne tür bir problem olduğunun belirlenmesine yardımcı olur. Yani problemin dış ve orta kulaktan kaynaklanan bir işitme kaybı mı (iletim tip) ya da iç kulak ve santral işitsel yollardan kaynaklanan işitme kaybı mı (sensörinöral tip) olduğunu ayırmamıza olanak sağlar. Bu ayırım da tedavinin belirlenmesinde önemli bir yol oynar.

İşitme sisteminde oluşan hasarlar genellikle frekansa özgü özellik gösterir. Örneğin orta kulağın kütlesinde veya katılığında oluşmuş bir değişiklik farklı frekansları etkiler. Hava yolu eşiklerinde, artmış katılık daha çok alçak frekansların eşiklerini düşürürken, orta kulağın kütlesinde oluşan değişim ise daha çok yüksek frekansları etkiler. Saf ses eşikleri aynı zamanda sensörinöral yollarla alakalı da tanısal bilgi içerir. İşitme sisteminde kokleada, santral işitsel yollarda ve işitsel kortekste tonotopik organizasyon vardır. Kokleanın tonotopik organizasyonunda yüksek frekanslar bazilar membranın bazal bölgesinde düşük frekanslar apeks bölgesinde algılanır. Kokleadaki sensöryal hücrelerin hasarı bazal membran boyunca belirli bir alanda olur bu alanda frekansa özgü özellik gösterir. Bu sebeple saf seslerin sağladığı bu detaylı bilgileri konuşma sesi gibi geniş band bir uyarı sağlayamaz.

Saf ses odyometrisi, işitme kaybının derecesi ve tipi hakkındaki tanısal bilginin yanı sıra, işitmeyi koruma çalışmalarında, tedavi sonrası işitsel değişimleri saptamada, işitme kayıplarının görüntülenmesinde, hastalara uygulanacak koklear implant veya işitme cihazı seçimlerinde uygun yönlendirme sağlamada, işitme cihazlarının frekansa özgü kazançlarının saptanmasında test bataryasındaki öncelikli değerlendirme aracıdır. Saf ses işitme eşikleri konuşma odyometrisi testleri için de eşik değerler sağlar. Saf ses odyometrinin, otoakustik emisyon (OAE) ve akustik refleks testlerini yorumlamada da yardımcı rolü vardır.

Bu yazıda 428491 no’lu tez çalışmasından faydalanmıştır.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 213 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi, ben Odyolog Hakan. İstanbul Biruni Üniversitesi Odyoloji mezunuyum. Şuan bir rehabilitasyon merkezinde Odyolog olarak görev yapmaktayım. Bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara