Brandt-Daroff Pozisyonel Ezgersizleri Nedir?

Brandt-Daroff Pozisyonel Ezgersizleri Nedir?

            Tedavi sürecinde veya sonrasında hastaların kompansasyon mekanizmalarını geliştirmek, tedavi sürecini hızlandırmak ve baş dönmesi semptomunu en aza indirgeyebilmek için Brandt-Daroff egzersizleri önerilmektedir. İyileşme sürecine olan etkileri kişiden kişiye değişmektedir. Aynı zamanda egzersizler baş dönmesi şiddetli olan hastalarda bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu alışma sürecinde belirtilerin olmasının normal olduğu ve egzersizlere devam edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Egzersizler sırasında baş dönmesi oluşması beklenebilmektedir, kompansasyon için bu, gerekli ve normal olan bir süreçtir.

Bu egzersizler belirli adımlardan ve pozisyonlardan oluşur. Günde 2-3 kere 10-20 tekrar ile hastalar evlerinde uygulama yaparlar. Egzersiz sırasında pozisyonlarda baş dönmesi hisseden hastaların pozisyonlarını koruyarak baş dönmelerinin geçmesini beklemesi ve ardından egzersize kaldıkları yerden devam etmeleri önerilmektedir.

Görsel 1: Brandt-Daroff Egzersizleri

Hastalar şekilde görüldüğü gibi hareketlere oturur pozisyonda ve ayakları yere sarkacak şekildeyken başlarlar. Daha sonrasında kafanın sağa/sola 45⁰ çevrilmesiyle birlikte ters yöne doğru hızlıca yatmayla devam eder. Hasta kendini hazır hissettiğinde ise tekrardan eski pozisyonuna dönerler. Bu pozisyonlar sağa ve sola olmak üzere iki yön için de tamamlanır.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı

Brandt-Daroff egzersizlerinin vestibüler sistem bozukluklarını tedavi etmeyeceği, tedavi sürecine yardımcı olarak hastanın semptomlarını azaltarak kompansasyon mekanizmalarını geliştirmek için fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.

Kaynak:

Durmuş, B., Fırat, Y., Yıldırım, T., Kalcıoğlu, T., Altay, Z. 2010. Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo Tedavisinde Semont ve Modifiye Epley Manevralarının Etkinliği ve Brandt-Daroff Egzersizlerinin Nüksleri Önlemedeki Etkisi. Fırat Tıp Dergisi, 15(3): 131-136

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 3 yazı
Melis Kacan
Melis Kacan
Ankara Baskent Üniversitesi Odyoloji bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. Benimle iletişime buradan geçebilirsiniz; melis.kacan435@gmail.com Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
×

Bir Şeyler Ara