Dış Kulak Fizyolojisi
Dış Kulak Fizyolojisi; Ses dalgalarının ilk olarak buluştuğu yer kulak kepçesidir. Kulak kepçesi, çevredeki seslere odaklanmaya yardımcı olur ve sesin lokalize edilmesinde önemli bir rol oynar. Kulak kepçesi sesleri toplayarak, dış kulak yoluna iletir ve sesin iletilmesinde önemli bir rol oynar. Aurikula’nın en önemli yapısal özelliği sesi filtrelemesi ve yükseltmesidir. Bu özelliği sayesinde sesin kulağa aktarılmasında kazanç sağlamaktadır.
Ses dalgaları dış kulak yolundan kulak zarına iletilirken yükseltilerek gelir ve dış kulak yolu bir rezonatör görevi görmüş olur. Dış kulak yolunun rezonatör frekansı 3000-4000 Hz frekans aralığında en yüksek düzeyde amplifiye edilerek yaklaşık 12 dB’lik bir kazanç sağlanır.
Ses dalgası, iç kulaktaki korti organına iletilirken başın ve vücudun engelleyici etkisi vardır ancak ses, kulak kepçesi, dış kulak yolu ve orta kulak vasıtasıyla yükseltilerek iç kulağa ulaşmış olur. Her iki kulak arasındaki uzaklık (interaural mesafe) sesin diğer kulağa ulaşmasında zaman farkı yaratmaktadır. Ses yakın kulağa göre 0.6 msn’lik bir zaman farkı ile diğer kulağa daha geç ulaşır.
Başın ses dalgalarının işitilmesinde engelleyici etkisinin yanında bir de Gölge Etkisi (Shadow effect) bulunmaktadır. Başın gölge etkisi ile ses dalgaları bloke olur karşı kulağa giden ses basıncı azalmış olur. Başın gölge etkisi, sesin frekansına veya dalga boyuna bağlı olup yüksek frekanslarda, alçak frekanslara göre daha fazladır.