Özet Konuşma Odyometrisi
Konuşma Odyometrisini 3 başlık altında inceleceğiz:
A) Konuşmayı Anlama Eşiği (SRT) : İki/üç heceli konuşma listesinin tekrar edilebildiği en düşük şiddet seviyesidir. Saf ses eşiklerinin güvenilirliğinin belirlenmesinde kullanılır. SRT sonucunun Saf Ses Ortalaması ile +-10 db ‘lik bir uyumu olması gerekir. SRT’nin SSO’dan daha iyi elde edilmesi, retrokoklear,santral veya fonksiyonel işitme kaybını düşündürmelidir.
B) Konuşmayı Fark Etme Eşiği ( SDT): Mental bozukluğu, testlere uyum sağlayamayacak kadar fiziksel bozukluğu olan bireylerde, küçük çocuklarda , konuşma geriliği olanlarda yani SRT testi yapılamayan hastalarda uygulanır. Hastanın konuşma sesine gösterdiği en düşük şiddet seviyesidir. Konuşmayı tekrar etmesi gerekmediği için sonuçlar SRT’ye göre daha iyi çıkar. Oyun odyometrisi uygulanabilir. Biraz daha ayrıntılı bakmak isterseniz fonemik olarak uyaran verilebilir, yani; alçak frekanslar için ”A” sesi, orta frekanslar için ”Ş” sesi, yüksek frekanslar için ise ”S” sesi verilebilir.
C) Konuşmayı Ayırt Etme Skoru (WDS) : Tek heceli kelimelerin tekrarlanabilme yüzdesi olarak hesaplanır. Fonemik dengeli hazırlanmış 50 kelimelik listenin genellikle 25 tanesi uygulanır. Test uyaran şiddeti olarak SRT+30/40 db belirlenir. Konuşmayı ayırt etme skoru özellikle lezyon yerlerini belirlemede çok yardımcı olur.
Normal: %100
İletim: Arttırılmış şiddet seviyesinde %100
Koklear: %100’e ulaşmaz, şiddet arttırılsa bile skorda değişiklik gözlenmez.
Retrokoklear: %100’e ulaşmaz. Rollover gözlenir (şiddet arttıkça skor düşer), saf ses işitme eşiklerine göre bakıldığında beklenenden daha düşük skor gözlenir.
İşitsel Nöropati: %100’e ulaşmaz, işitme kaybı derecesi arttıkça konuşmayı ayırt etme elde edilemez. İşitme kaybı çok hafif olsa bile skor çok düşüktür.