Odyologlar için: Santral İşitme Yolları
Odyologlar için: Santral İşitme Yolları
Santral işitme yolları, işitme siniri, beyin sapı, orta beyin, talamus ve serebral korteksi birbirine bağlayan tüm inen ve çıkan yolları kapsar. Koklear sinir, titrek tüylü hücrelerden beyin sapına afferent lifleri taşır. Hücre gövdeleri koklea içindeki spiral gangliondadır ve iki tip hücre vardır. %90- 95’i myelinli geniş liflerdir ve iç titrek tüylü hücrelerden bilgi alırlar. %5-10’u ise miyelinsiz daha ince liflerdir ve dış titrek tüylü hücrelerden bilgi alırlar. Her iki tip hücre de pontomedüller kavşaktan beyin sapına girer ve koklear nükleuslara ulaşırlar.
Koklear nükleuslar, merkezi işitme sistemine giden tüm bilgileri periferden toplarlar. Ventral ve dorsal olarak iki ayrı kısma ayrılırlar. Dorsal koklear nükleus tonotopikal olarak düşük frekans seslerin bilgilerini toplayan ventrolateral ve yüksek frekans seslerin bilgilerini toplayan dorsomedial kısmlara ayrılmıştır.
Koklear nükleüslardan çıkan lifler, superior olivary komplekse (SOK) gelirler. Superior olivary kompleks ponsun kaudal kısmında bulunur. Bu kompleks üç kısma ayrılır: Medial superior oliva (MSO), lateral superior oliva (LSO) ve trapezoid cismin medial nükleusu. Superior olivary kompleks, her iki kulaktan bilgi alan ilk santral işitsel merkezdir. Bu da seslerin lokalizasyonunu sağlama görevini yapmasına imkan verir. Superior olivary kompleks ayrıca efferent olivokoklear liflerle koklear nükleuslara ve kokleaya da bilgi gönderir. Superior olivary kompleksten çıkan lifler lateral lemniscus aracılığı ile orta beyindeki İnferior Kollikulusa (İK) ulaşır.
Bütün inen ve çıkan işitsel bilgiler, İK’de sinaps yaparlar. İnferior kollikulusun temel görevi, sesin lokalizasyonu, frekans seçimi ve işitsel ve işitsel olmayan sistemlerin entegrasyonudur. İnferior kollikulustan çıkan lifler, talamusdaki medial genikulat cisime gelirler. Buradan da temporal lobdaki sylvian fissüründe bulunan primer işitme korteksine gelirler.
İçerikler gerçekten çok faydalı