Odyologlar için SAL Testi Nedir Nasıl Yapılır 2019

Bu yazımızda sitemizde yer alan bir çok teste ek olarak Odyologlar için SAL Testi Nedir ve Nasıl yapıldığından bahsedeceğiz ek olarak SAL Testinin bulgularınada yer vereceğiz.

Odyologlar için SAL Testi GİRİŞ: 

İşitsel Keskinlik Seviyesi (Sensory Neural Acuity Level=SAL) Testi işitme kaybının değerlendirilmesinde kullanılan dolaylı bir metottur. Koklear duyarlılık hakkında bilgi edinmek için, hava yolu (HY)’ndaki tonlara olan maske etkisinin kemik yolu (KY) gürültüsü ile yapılmasına dayanır. Rainville tarafından 1959 yılında sensorinöral işitme kaybını değerlendirmek için geliştirilmiştir. Test edilmeyen kulağa HY ile verilen gürültü ile maskelenerek KY eşiklerinin ölçümü yerine Ranville prosedürü tersine çevirmiş ve HY daki tonlara olan maske etkisini KY gürültüsü ile yapmış bu sayede sabit seviyede KY gürültüsü ile hastada oluşan eşik kayması ile aynı seviyede KY gürültüsü ile oluşan normal kulaklardaki eşik kaymasını kıyaslamıştır.

İletim tipi işitme kayıplarında koklea normal olduğu için maskeleme gürültüsünün etkisi normal kulak kadar olacak ve eşik kayması normal populasyon ile aynı olacaktır. Fakat sensörinöral kayıplarda koklea patolojisine bağlı olarak koklea tarafından algılanan maskeleme gürültüsü daha az olacak ve eşik kayması normal populasyondan daha az olacaktır.

SAL testinin genel kullanım alanları şunlardır;

1. Geniş hava- kemik yolu açıklıklarında oluşan maskeleme ikileminin çözümünde yardımcıdır. Bazı vakalarda maskeleme için kullanılan gürültü düzeyi test edilmeyen ve aynı zamanda test edilen kulak için de gereğinden fazla olabilir (crossover).  Bu problem nedeniyle kulağın hem hava yolu hem kemik yolu düzeyi sorgulanmaya açıktır. Naunton buna “maskeleme ikilemi (masking dilemma)” demektedir. 

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı

2. Çocukların test edilmesi esnasında; kelimeler saf ses uyarılarına cevap vermeyen çocuklar için daha kullanışlıdır.

3. Ayrıca SAL testinin pseudohypacusisli çocukların tespitinde ve yönlendirilmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Eğer pseudohypacusisli kişi iletim kaybı göstermiyorsa, hava iletimi ile SAL eşikleri arasındaki fark sadece pseudohypacusis şüphesinin doğrulanmasını değil, ayrıca hastanın eşiklerinin en az SAL sonuçları kadar iyi olduğunu göstermektedir.

Testin kullanımının 3 önemli avantajının bulunduğu bildirilmiştir (Eckley,2006):

1. Test edilmeyen kulak otomatik olarak dışlanmaktadır. HY testi ile elde edilen kulaklar arası yükseltengenme (interaural atenüasyon) ve yüksek seviye maskeleme gürültüsünün birleşimitest edilmeyen koklea tarafından alınır. Böylelikle test tonu 100 dB HL üzerinde olmadıkça test edilmeyen kulak tarafından tespit edilememesi sağlanır. Bu durum geleneksel KY odyometrisi ile kuvvetli bir tezat yaratmaktadır. Geleneksel metotta test edilemeyen kulağın dışlanmasının çok zor ve bazen imkansız olması bir problemdir.

2. Test aletlerinin normalizasyon değerlerinin tespiti göreceli olarak kolaydır. 10 normal duyan kişi ile yapılan değerlendirme yeterli olmaktadır.

3. SAL testi yapımı esnasında zaman kazanılmaktadır. KY odyometrisin de kullanılan maskeleme prosedürüne göre 5- 20 dak. zaman kazancı sağlamaktadır.

Her ne kadar ingilizce olsada bu video sizin için yararlı olabilir.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 213 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi, ben Odyolog Hakan. İstanbul Biruni Üniversitesi Odyoloji mezunuyum. Şuan bir rehabilitasyon merkezinde Odyolog olarak görev yapmaktayım. Bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (1 Yorum)
mehmet
mehmet Yanıtla
- 20:57

Çok faydalı bir yazı olmuş. Çok teşekkür ediyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara