Nörolog olmayanlar için Nöroloji

Multiple Skleroz ve Merak Edilenler

Multiple Skleroz (MS) demyelinizan vey miyelinoklastik olarak kabul edilen, klasik olarak normal gelişmini tamamlayamamış myelin yıkımı ile şekillenen otoimmün kökenli olduğu düşünülen bir hastalıktır. 20-40 yaş arası olan kadınlarda, beyaz ırkta olanlarda, ailesinde MS olanlarda, sosyokültürel ve ekonomik düzeyi yüksek olan hastalarda görülür.

MS’te Klinik

En belirgin olarak basit duyusal yakınmalara eşlik eden motor güçsüzlüktür. Kuvvet kaybı gözlenir. Serebellum ve yollarının etkilendiği durumlarda tremor, nistagmus ve ataksik yürüyüş gözlenir. Aynı zamanda hastaların corpus callosum yapısında dejenerasyonlar gözlenir. (Odyolojik açıdan ABR yanıtları ve ileri uyarıcı potansiyel kayıtları önemlidir)

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı

Tedavi

Destekleyici tedaviler, atak tedavileri, semptomatik tedavi, rehabilitasyon, uzun süreli tedaviler oluşturur.

Sıklıkla Sorulan Sorular

1) Kalıtsal bir hastalık mıdır? Kalıtsal bir hastalık denilmemesine rağmen, Ailesinde MS olanların 10-20 kat MS riski taşımaktadırlar.

2) Kognitif etkilenme olur mu?

Kognitif etkilenme %43-70 arasında görülür. Kognitif fonksiyonlardan dikkat, işleyen bellek, bilgi işlem hızı, kısa ve uzun süreli hafıza etkilenebilir. Demans multiple sklerozda çok nadir gözlenir.

Hastalık genç erişkinlerde görülen, alevlenip hafifleyebilen, santral sinir sisteminin beyaz cevherini etkileyen bir hastalıktır. Tanıda anamnez, nörolojik muayene, MRG , beyin omurilik sıvısı, ve uyarılmış potansiyeller yol göstericidir. Uygun tedavi yaklaşımları uygulanarak ortaya çıkabilecek sorunlar mutlaka tedavi edilmeli ve hastanın yaşam kalitesini bozan etmenler büyük oranda kontrol edilmelidir.

 

 

[zombify_post]

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 7 yazı
Merve Şakarcan
Merve Şakarcan
İstanbul Üniversitesi Odyoloji Mezunuyum. İstanbul Üniversitesi Odyoloji Dil ve Konuşma Bozuklukları alanında yüksek lisans yapıyorum. Biruni Üniversitesi Odyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisiyim. Sentral İşitsel İşlemleme alanına özel bir ilgim var. Araştırma Yöntemleri ve Biyoistatistik alanları ile boş zamanlarımda uğraşıyorum. İngilizce, Almanca ve İspanyolca biliyorum.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara