İşitme Cihazı Tipleri 2019

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Bu yazımızda İşitme Cihazı Tiplerini işleyeceğiz. Keyifli okumalar 🙂

Kemik Yolu İşitme Cihazı Tipleri :

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Gözlük ve taç bandı şeklinde yer almaktadır. İletim tipi  işitme kaybı veya  kemik yolu  eşikleri normal değerlere yakın olan hastalarda kullanılır. Orta kulağın havalandırılması gerektiği durumlarda (kronik veya seröz otitis media vb) işitme cihazı kullanmak zorunda kalanlar kulağın kalıpla tıkanması sonucu enfeksiyonun artması riski ile karşılaşır. Bu gibi durumlarda kalıp uygulamasına ventilasyon çapı açılsa bile yeteri kadar havalandırma sağlanamaya bilir.  Dış kulak yolu atrezi ve stenozunda kemik yolu iletimin normal olduğu durumlarda iç kulağa ses kemik yolu ile iletilir.  Bu tip durumlarda kemik yolu cihazların kullanılması gerekebilir.

Cep Tipi İşitme Cihazları:

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Eskiden oldukça yaygın kullanılan işitme cihazlarının gelişimi ile günümüzde nerdeyse üretilmeyen işitme cihazı tiplerindendir.  Elbise üzerine takılarak bir kordon yardımı ile kullanılmaktadır.

[adsforwp id=”3955″]

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı

Kulak Arkası (BTE):

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Kulağın arkasına doğru pinna üzerinden kıvrılan  kalıp ve tüp yardımı ile kullanılan işitme cihazlarıdır.  Kulak arkası işitme cihazlarında ses enerjisi cihaza bağlı ses iletim tüpü ve kulak kalıbı aracılığıyla dış kulak kanalına iletilir. Kulak arkası cihazlarda yönlü mikrofon teknolojisinin özelliğini korumak için cihazın kulak kepçesine yerleşimin de  önemlidir. Mikrofon yönleri ön ve arkadan gelen seslerin tayinini yapacak şekilde yerleşmelidir. Kulak araksı işitme cihazları ileri ve çok ileri derecede kayıplı hastaların daha çok tercih ettiği modellerdi. Son yıllarda kulak arkası işitme cihazları boyutları küçülmüş ses eletimini sağlayan aparatların dış kulak yolunu tıkamayan nitelikte (ince tube ve hoparlör kanalın içinde modelleri oldukça yaygınlaşmıştır.

Açık Kanal Uygulama (BTE):

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Hafif derecede işitme kaybı ile yüksek frekans işitme kaybı olanlar için tasarlanmış, kulak arkası işitme cihazıdır. Standart işitme cihazı uygulamasında oklüzyonlu kulak kalıbından fayda göremeyecek işitme kayıplarına uygulanmaktadır. İşitme cihazı tarafından analiz edilen ses dalgalarının kulak kanalına kulak kalıbı yerine dome’ler kullanılmaktadır. Hoparlör kanal içinde olan (RITE) ve hoparlörün cihazın içinde olduğu (RITA) 2 ayrı uygulama bulunmaktadır.

[adsforwp id=”3955″]

Kulak İçi  (ITE):

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Konkaya yerleştirilen işitme cihazıdır. Pil boyutunun  büyük olması nedeni ile el becerisi zayıf olan hastalarda tercih edilebilinir.  Kulak içi işitme cihazlarının dış kabininin geniş olması;  kulak arkası işitme cihazında yer alan bazı kompanetlerin (Bluetooth, otomatik telefon geçişi vb.) yerleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

Kanal İçi (ITC):

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Dış kulak yoluna yerleştİrilen işitme cihazıdır. Genellikle hafif, orta ve orta-ileri derecede işitme kayıplarına uygulanır. Yönlü mikrofon teknolojileri ve otomatik telefon geçişini sağlayan parçaların yerleştirilebilmesi nedeniyle önemli bir tercih sebebidir.

Komple Kanal İçi (CIC):

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Kulak kanalının içine yerleştirilir.  Konkayı kapatmadığı için aurikulanın kulak rezonanısını bozmayarak yüksek frekans kazancını korur. Kozmetik açıdan avantajlı olan kulak içi işitme cihazı serümen akıntısı fazla olan bireylerde  filtrelerin sürekli tıkanması nedeniyle uygun değildir. Pil ve kabin boyutu küçük olduğu için el becerisi zayıf olan kişiler için paratik olmamaktadır.

Görünmez Kanal İçi (IIC):

İşitme Cihazı Tipleri 2019

Tamamen kulak kanalını yerleştirilir  ve oklüzyon etkisi azdır. Kozmetik kaygısı olan bireylerin tercih sebebidir. Hafif derecedeki işitme kayıplarına hitap etmektedir.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 214 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi, ben Odyolog Hakan. İstanbul Biruni Üniversitesi Odyoloji mezunuyum. Şuan bir rehabilitasyon merkezinde Odyolog olarak görev yapmaktayım. Bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (1 Yorum)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara