Orta Kulak Fizyolojisi
Orta Kulak Fizyolojisi; Dış kulak ile orta kulağı birbirinden ayıran kulak zarı iki önemli fonksiyona sahiptir. Birincisi, iletken özelliğiyle dış kulak yolundan gelen ses dalgalarını kulak kemikçiklerinin de yardımıyla oval pencereye iletmesidir. İkinci fonksiyonu ise yalıtkan özelliği ile ses dalgalarının yuvarlak pencereye ulaşmasını engellemesidir. Ses dalgalarının orta kulaktan iç kulağa geçtiğinde sıvılarda bir dalga hareketi oluşturabilmesi için oval ve yuvarlak pencere karşıt fazda titreşmelidir.
Ses enerjisinin gaz ortamından sıvı ortama geçtiği durumda belli bir miktarda enerji kaybı olmaktadır. Hava ortamından deniz suyuna çarpan ses dalgalarının % 99’u geri yansır. 30 dB’lik bir değere eşittir. Sesin orta kulaktan iç kulağa geçişinde de benzer ortamlar bulunmakta, aynı enerji kaybı iç kulağa geçişte de meydana gelmektedir. İç kulak sıvılarında da normal kulak zarı ve kemikçiklerden daha büyük bir akustik direnç vardır. Kulak zarı ve kemikçikleri, hava ortamından sıvı ortama geçişi ve iç kulak sıvılarının akustik direncinden oluşan enerji kaybını karşılamaktır.
Malleus ve incus arasındaki eklemin kaldıraç biçiminde olması, incusun kolundaki ses enerjisinin malleusun koluna göre 1.3 kat daha fazla olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kulak zarının tireşen alanının 55 mm2, stapes tabanının 3.2 mm2 olması 1/15 ile 1/20 arasında oransal bir fark ortaya çıkarmaktadır. Kulak zarına gelen ses enerjisi, kemikçik zincirinin kaldıraç etkisi ve kulak zarının titreşen bölgeleri ile stapes tabanı arasındaki farkın oluşturduğu hidrolik etkisi ile iç kulağa yaklaşık 17 kat daha artarak iletilir. Bu değer, dB olarak hesaplanırsa 24 dB’e karşılık gelir.