3 Soruda Vestibüler Schwannoma (Akustik norinom)
İçindekiler
1- Akustik Norinom Nedir?
Akustik Norinom kısaca işitme sinirinin tümörüdür. Tıbbi adı tıbbi adı vestibüler schwannoma’dır. Ani işitme kaybı ile gelen hastalarda atlanmaması gerekir.
2- Akustik Norinom Ne Tür İşitme Kaybı Yapar?
Akustik Norinom olduğu tarafta sensori-nöral işitme kaybı yapar. Ani işitme kaybıyla gelen hastalarda mutlaka iç kulak MR çekilmesi gerekir.
3- Akustik Norinom Ne Tip Tümördür?
Akustik Norinom iyi huylu bir tümördür, yavaş gelişir ancak büyüdüğünde hayatı tehdit eder. Büyük tümörlerin operasyonu sonucunda tümör alınan tarafta, işitme tamamen yok olur ve yüz felci gelişebilir.
4- Akustik Norinom Tedavi Yöntemleri?
Akustik Norinom’da 3 tür tedavi yöntemi vardır:
a. Bekle ve gör
Tedavi mi diyeceksiniz ama eğer ani işitme kaybı daha ortada yok ise, veya işitme kaybı çok az ise diğer iki seçenekteki riskleri üstlenme maliyetine katlanılmaz, ve beklenir, 3 ay veya 6 ayda bir MR çekip işitme testi yapılır.
b. Ameliyat
Kulak arkasında muhtelif metodlar ile kafa tasını açarak tümöre ulaşılır ve kesin olarak alınır. Eğer işitme kaybı çok yüksekse, bu yöntem mantıklı, çünkü tümör kesin olarak yok oluyor, işitme zaten olmadığı için problem çözülmüş oluyor. Tabi tümör büyükse veya gamma knife yapılmasına mani bir noktadaysa bu tercih ediliyor.
c. Gamma knife/Gamma bıcağı ile tedavi
Hasarsız yarım günde tamamlanan operasyon. Büyüteç ile karınca yakma hesabı düşünebilirsiniz, 540 noktadan tümörün ortasına radyasyon gönderiyorlar, o nokta yanıyor. %99 ihtimal tümör ölüyor. Tabi burada şöyle bir durum var. Tümör ölürken önce şişip(ödem) sonra sönebilir veya zamanla tekrar aktif olabilir. Bu yüzden 6 ayda bir sürekli MR çektirip gerekiyor bu çözümde ayrıca yüz felci ihtimalide bulunmaktadır.