Orta Kulak

Orta kulak; kulak zarı, orta kulak kavitesi, orta kulak kemikçikleri, östaki tüpü, kaslar ve ligamentlerden oluşur. Orta kulak ilk olarak kulak zarı ile başlar ve kulak zarı dış kulak ile orta kulağı birbirinden ayırmaktadır. Kulak zarı, dış kulak yolundan gelen ses dalgalarını kulak kemikçikleri ile birlikte oval peneceye iletir ancak bu ses dalgalarının yuvarlak pencereye geçmesini engeller. Kulak zarının kalınlığı ortalama 0,1mm, uzunluğu 10-11 mm ve genişliği 8-9 mm’dir. Kulak zarı dörtte üçlük gergin bir yapıya sahiptir ve bu yapı pars tensa olarak adlandırılır. Üst bölümde kalan ve daha gevşek olan yapı ise pars flaccida olarak adlandırılır.

Orta kulakta kulak zarı ve iç kulak arasında akustik enerjinin iç kulağa iletilmesini sağlayan, 3 adet kemikçikçik bulunmaktadır. Bu kemikçikler sırasıyla, malleus, incus ve stapes’tir (16). Malleus, bu kemikçiklerin en büyük olanıdır ve yaklaşık olarak 9 mm uzunluğunda, 25 mg ağırlığındadır. Kemikçik sisteminin ortasında yer alan incus’un uzunluğu ise yaklaşık 7 mm, ağırlığı 30 mg’dir. En sonda bulunan son kemikçik stapes’tir ve ağırlık olarak yaklaşık 4 mg’dır.

Orta kulakta 2 tane kas bulunmaktadır, bunlar m.stapedius (stapes) ve m.tensor tympani’dir. Stapes kası, yaklaşık 6 mm uzunluğunda ve 5 mm² çapında, vücudun en küçük çizgili kasıdır. Stapes kası VII. sinir (N.facialis) tarafından innerve edilir. Stapes kasının en önemli fonksiyonu, yüksek şiddetlerde kasılarak stapes kemikçiğinin tabanını orta kulağa doğru geri çekmesi ve bu şekilde kokleayı yüksek seslerden korumasıdır. M.tensor tympani ise yaklaşık 25 mm uzunluğunda, 6 mm² çapındadır. Tensor timpani, malleus’un hareket etmesini sağlayarak kulak zarının esnekliğini (gerip-gevşeterek) değiştirir. Bu şekilde kulak zarının akustik impedansını değiştirebilmektedir. Tensor timpani kası V. Sinir (N.trigeminus)’in mandibuler dalından inerve edilir.

Kemikçiklerin orta kulak boşluğuna tutunmasına yardımcı olan 4 adet ligament
bulunmaktadır. Malleusun superior kısmındaki ligament epitimpanik çıkıntı ile
malleusun başını tutar. Malleusun anterior ligamenti ise malleusun boyun kısmını orta
kulağın anterior bölgesine bağlar. İncus’un posterior ligamenti incus’un kısa prosesine
tutunurken, incus’un superior ligamenti epitimpanik çıkıntıya tutunur.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 212 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara