6 Adımda İşitme Kaybı Tipleri

6 Adımda İşitme Kaybı Tipleri adlı bu yazımızda en yaygın olan 6 tip işitme kaybından bahsedeceğiz. Kısaca bunlar: İletim tipi , Sensörinöral) (S/N), Mikst tip, Fonksiyonel, Nöral ve Yaşlılığa bağlı olarak Presbiakuzi diyebiliriz. Ek olarak bu yazımızı okumadan önce bir önceki işitme kaybıyla ilgili içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.

İşitme Kaybı Tipleri Nelerdir?

1.İletim tipi işitme kaybı

Dış ve orta kulak fonksiyon bozukluklarından (kulak kepçesi, kulak zarı patolojileri, orta kulak patolojileri ve hastalıkları) kaynaklanan bir işitme kaybıdır. İletim tipi işitme kaybı, ses sinyallerinin dışı ve orta kulak içinden iç kulağa geçmesine engel olan bir durum oluşturduğunda meydana gelir. Bu işitme kaybının nasıl olduğunu kulağınızı tıkayarak anlayabilirsiniz. İletim tipi işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte bu tip işitme kaybı olan kişilere tedavinin başarısız olduğu durumlarda çözüm işitme cihazı kullanmak olabilir. İletim tipi işitme problemi yaşayan hastaların algılama sorunları yoktur, yalnızca sesleri az işitirler. Kişiye uygun donanımlı bir işitme cihazı ile işitmeleri düzeltilebilir. Bazı durumlarda iletim tipi işitme kaybı geçici olabilir. Sorunun kaynağına göre ameliyat ya da ilaç tedavisi uygulanabilir. Kulak implantı veya kemik iletimli implant da alternatif olabilmektedir.

2. Sensörinöral(S/N) işitme kaybı

Sinirsel işitme kaybı iç kulakta olan işitme sinirlerinde meydana gelen algılamayı sağlayan tüy hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanır ve genellikle kalıcıdır. Nedeni ise; akustik travma, meniere sendromu, kafa travması, viral enfeksiyonlar, çok fazla gürültülü ortam ya da sesler, antibiyotik kullanımı gibi nedenleri sıralamak mümkündür. Sinirsel işitme kayıplarının tedavisi pek mümkün değildir, bu sebeple kişinin çevresi ile iletişimini sürdürebilmesi için kulağının anatomik yapısına uygun ve gerekli fonksiyonları karşılayan bir işitme cihazı kullanması gerekmektedir. Bu tip işitme kaybı yaşayan bireyler sesleri ayırt etmekte güçlük çekerler ve algılama sorunu yaşarlar. Konuşulanları anlamak için üstün fonksiyonlu bir işitme cihazı ve dudak okumaya ihtiyaç duyarlar. Hafif, orta ve ileri derecedeki sinirsel işitme kayıplarında orta kulak implantları da başka bir çözüm yolu oluşturmaktadır. İleri ve çok ileri derecedeki işitme kayıplarında ise koklear implant önerilmektedir.

3.Mikst) tip işitme kaybı

Mikst tip işitme kaybı hem iç kulakta hem de dış ve orta kulakta meydana gelen bir işitme kaybıdır. Bu işitme kaybı tipine sahip bireyler bazı kelimeleri iyi anlarken, bazı kelimeleri ayırt etmekte zorlanırlar. Genelde bu tip işitme kaybında tedavide başarı oranı zayıftır. Uygun işitme cihazı kullanımı ile yüksek derecede fayda sağlarlar. Tedavi seçenekleri arasında ise; ilaç tedavisi, ameliyat orta kulak implantı veya kemik iletimli implant bulunmaktadır.

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı

4. Fonksiyonel işitme kaybı

Organik kökenli olmayan, emosyonel bir işitme kaybı tipidir. Bu tip işitme kaybı yaşayan bireyler işitme cihazı kullanımı ile sorunlarını çözebilirler.

5. Nöral işitme kaybı

İşitme sinirinin olmaması ya da zedelenmesi durumunda meydana gelen bir işitme kaybı tipidir. Bu tip kayıplar genelde çok ileri boyutta ve kalıcıdır. İşitme sinirleri ses sinyallerini beyne iletemediğinden işitme cihazları ve koklear implant buna çözüm oluşturamamaktadır. İşitsel Beyinsapı İmplantı (ABI) tedaviye yönelik bir seçenek olabilir. Bu tip işitme kaybı yaşayan kişiler işitme cihazı kullanarak bir nebze olsun sorunlarını düşünebilirler.

6. Yaşlılığa bağlı işitme kaybı (Presbiakuzi) 

Presbiakuzi, yaşlılarda her iki kulakta birden görülen sensorinöral işitme kaybı tipidir. Tedavi edilebilir türde bir rahatsızlık değildir. Kişilerin işitme düzeylerini yükseltmek ve yaşam kalitelerini arttırmak için işitme cihazı kullanımı önerilmektedir. 

odyoloji yüksek lisans tez danışmanlığı
Yazar Hakkında
Toplam 213 yazı
Hakan Akyol
Hakan Akyol
Merhaba ziyaretçi, ben Odyolog Hakan. İstanbul Biruni Üniversitesi Odyoloji mezunuyum. Şuan bir rehabilitasyon merkezinde Odyolog olarak görev yapmaktayım. Bana ulaşmak istersen eğer akyolhakan50@gmail.com adresinde olacağım. Diğer danışmanlık hizmetleri için metokondridestek@gmail.com adresine ulaşınız.
Yorumlar (1 Yorum)
Pingback: Rinne Testi ve Değerlendirilmesi | MEtokondri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara